ODD DIMENSION – THE BLUE DAWN

Een muziekgenre dat bij ‘Rootstime’ maar zelden aan bod lijkt te komen is heavy metal, wellicht omdat de meeste recensenten van dit magazine meer geneigd zijn om zich te verdiepen in het bespreken van blues, pop, rock, country, Americana en wereldmuziek. Toch heb ik hier een nieuwe plaat in het heavy metal-genre aangeboden gekregen om er wat zinnigs over te vertellen wat we dan ook met volle overgave zullen proberen te doen.

Welnu, de groep die de tien nummers op het album “The Blue Dawn” heeft ingespeeld heet ‘Odd Dimension’ en is samengesteld uit vijf hardrockers die hun thuishaven hebben in de Italiaanse stad Milaan waar deze plaat ook werd opgenomen. Jan Manenti is de leadzanger, Gianmaria Saddi speelt op elektrische gitaren, Gigi Andreone is de bassist van dienst, Gabriele Ciaccia zit achter de toetsen van de keyboards en Marco Lazzarini achter het drumstel.

De band heeft voor dit album ook enkel gastmuzikanten in de opnamestudio uitgenodigd zoals zangeres Aileen die op vijf nummers meezingt, zangeres Eliana Parodi die zingt op de song “Flags Of Victory”, celliste Daniela Caschetto speelt mee op de tracks “Solar Wind” en “Escape To Blue Planet”, de eerste single en te zien op de eerste video. Damien Dell’Amico zorgt voor twee gesproken bijdragen in “Escape To Blue Planet” en in de albumafsluiter “The Supreme Being”, terwijl Roberto Tiranti van de band ‘Labyrinth’ meezingt op het nummer “Flags Of Victory”.

Zoals het past voor dit muziekgenre is de duurtijd van de nummers vaak verlengd tot boven de 6 à 7 minuten. Op “The Blue Dawn” is dat het geval voor de helft van de tien tracks, zoals bij “The Invasion” dat op de tweede audiovideo te horen is, terwijl “Sands Of Yazukia” en “The Supreme Being” pas na 7 minuten afsluiten. Maar de meest uitgesponnen track is het 10 minuten durende epos in de albumtiteltrack “The Blue Dawn” waarop Derek Sherinian van de formatie ‘Dream Theater’ als gastmuzikant op keyboards meespeelt.

‘Odd Dimension’ ontstond zo’n twintig jaar geleden maar bracht hun debuutalbum “Symmetrical” pas uit in 2011. Een tweede plaat kwam er in 2013 onder de titel “The Last Embrace To Humanity” en daarna duurde het tot nu om dit derde album op te nemen en uit te brengen. Fans van progressieve symfonische rockmuziek en heavy metal-werk zullen in dit album ongetwijfeld hun geliefde gading kunnen vinden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Scarlet Records

distr.: PIAS

video